Kaip elgtis kai šalta?

Artėja šaltasis sezonas. Tai aptarkim pagrindinius principus kaip elgtis kai šalta.

Pirmiausia reikia vadovautis "C.O.L.D." punktais:
* C - Clean: Keep your layers clean. Dirt and sweat can mat down air spaces, reducing your clothes' warmth.

* O - Overheating: Sweating dampens your skin and clothes, which leads to further chill. Avoid overheating by adjusting your layers accordingly.

* L - Loose Layers: Blood flow is essential to staying warm. Tight-fitting clothing can restrict your circulation.

* D - Dry: Wet clothing is your enemy in the cold. Avoid absorbent cotton fabrics and keep your neck area loose to allow moisture to escape.

Po to - galva. Per galvą atiduodama daugiausiai kūno šilumos. Net ir beizbolkės devėjimas gali pagelbėti. Žinoma, geriau normali kepurė.

Šlapi kūnai vėjuje labai greitai šąla. Čia viskas dėl GARINIMO. Garuojant skystis atiduoda žymiai daugiau energijos nei paprastai šąlantis. Todėl sušlapus svarbu kuo greičiau pasidaryti sausu. Tada ir vėjas nėra toks baisus.

Kaip "real" ir "feels like" skiriasi prie skirtingo vėjo:


Alkoholis. Jis tikrai nepadeda. Alkoholis praplečia kraujagysles ir šaltos galūnės momentaliai atšaldo likusį kūną.

Tas pats su kava ar stipria arbata. Tik čia veikia kitaip: ji dechidratuoja kūną. Dechidratuotas kūnas labai pažeidus. Gerti vandenį per šaltį yra labai svarbu. Tiesa jis turėtų būti šiltas. Sniegą valgyti labai nepatartina, nes jis momentaliai atšaldo vidaus organus.

Kojos. Man asmeniškai tai didžiausias peilis. Jei šalta kojom, tai atstatyti kūno normalią beveik neįmanoma. Papraščiausias variantas nusipirkti gerokai per dideles šlepetes ir jas dėvėti pauzių metu. Geriau būtų Crocs'ai. Bet per dideli pobrangis malonumas. Dar geriau veltiniai iki kelių bet ten jau reikia žiūrėti ką prišlapinai - geria išdžiovinti. Jų galima pigiai paimti darbo drabužių parduotuvėje...

Dar labai šąla rankos. Patarimas prieš plaukiant jas sušaldyti vandenyje. Tada kūnas reaguoja į gresiančia baudą ir pradeda pompuoti kraują į galūnes. Tas padeda. Jei juokausit su rankų nušalimu bus taip:


Trisdešimt sluoksnių po hidriakų gali kenkti labiau nei jų nebuvimas. Viena vertus tai slopina kraujotaką, sunkina kūno judesius. Plonos milimetrinės lykros turėtų būti geriausia kai jau labai reikia.

O kaip žinia, vandeny nešalta. Šalta išlipus. Ten ir didžiausi pavojai... Taigi reikia daugiau plaukt ;-)

8 komentarai:

  1. Bent man lykra niekada nepadeda, sakyciau saldo net. Duoda tik taik, kad niekada ant kuno negauni dozes "sviezio" salto vandens. Seniau visada dedavausi egiptini trupa 1mm slapia hidriaka, laba gerai. Siu metu atradimas - maikute su kapisonu. Ja pradejes devet supratau, kad visgi daug salto vandens patenka per kaklo uzsekimo, o ta maikute su kapisonu tai panaikino. Dar noriu isigyt sortus is neopreno, kad uzdengt papildomu sluoksniu kelius po hidriaku. Prie salciu paplaukiojes, juos jauciu dar pora dienu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. daugiausia susalu persirengdamas is slapiu i sausus rubus.
    Taigi jei labai norisi plaukti prie +5 - geriausia sausas hidrekas.
    O jei neturi sauso, tai kiekvieno asmeninis apsisprendimas ar salcio kancia verta to plaukimo.
    Pvz. prie +5 as jau tikrai neplauksiu, kiek patarimu ar maijkiu tureciau..

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kai šalta persirenginėti persirenginėju mašinoje. Tiek to šalčio tada...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Be to, +5 labai priklauso nuo esamo vėjo persirengimo vietoje. Prie liaunų 4,4 m/s feels like -6... Panašiai su +10...

    AtsakytiPanaikinti
  5. prie 4 ms , jautiesi 10 laipsniu salciau ? Tai jei pustu 8ms, tai feels like -20c ? :)) brrr..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mano hidriakas 4/5/6, jis beveik sausas. Esme plaukiant prie saltu oru reikia daug negaist - pavarei, sokai i masina, persirengei, silti rubai, susipakavai ir namo. Stovejimai ir visokie laukimai prikviecia slogas, ligas, etc. Is plauktu saltesniu stipraus vejo dienu - praeitu metu sausio 14, lapkricio 1-6, siu metu vasario 16, visos juroje. Ir tikrai jei salta, tai tik rankoms :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na aš atšalus orams po 5/3 hidriaku pasivelku 1 ar tai 2 mm neoprenine maike. Daugiau tam, kad vanduo per nugarą nebėgtų. Tiesa judesius kiek labiau varžo.
    Bet kuriuo atveju sekantį hidriaką piksiu sausą.

    O šiaip jei pakanka vėjo, tada šalta nebūna. Rankas, aišku, tenka atsišildyt po pirmo užplaukimo.

    AtsakytiPanaikinti
  8. "Taip" bus, tik jei prigėręs skiediklio pnugriūsi kur nakvot lauke per 15 laipsnių šaltį.

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.